Horské lázně Karlova Studánka

    Slezský důmStátní léčebné lázně Karlova Studánka leží ve stejnojmenné obci v nadmořské výšce kolem 800 m v údolí řeky Bílé Opavy pramenící na svazích na východní straně Pradědu. Tato oblast je vedle lázeňství i známým horským rekreačním střediskem. Podzim v Karlově StudánceObec leží v centru  lesního území o velikosti více než 1000 km čtverečních, zasahujícího do rezervace v okolí Pradědu. Tato poloha včetně skutečnosti, že v blízkosti nejsou žádné velké zdroje znečištění, je důvodem, proč jsou lázně vyhlášeny jako místo s nejčistším vzduchem ve střední Evropě. Vznik Karlovy Studánky je spojen se zdejšími léčebnými minerálními prameny. V 17. století došlo k prvním pokusům o jejich využití pro léčebné účely. V 18. století zde začaly růst první dřevěné domky pro léčebné koupele. V tomto období také vznikl úsměvný původní název Hinewieder, což znamená „tam a zase zpátky", německy „hin und wieder". Příčinou byl nedostatek ubytovacích kapacit, a proto se hosté museli ubytovat v okolních obcích a na léčebné koupele docházeli. Název Karlova Studánka se začal používat až od roku 1803. Rostoucí zájem o procedury vedl k tomu, že se zde začaly od roku 1782 budovat první lázeňské domy.

     

    Zamrzlý vodotryskV současné době se lázně specializují zejména na léčbu onemocnění cest dýchacích (více viz Vodní prameny - Prameny minerálních vod v Karlově Studánce.)
    Hudební pavilon
    Středisko nabízí výborné celoroční podmínky pro rekreaci, pěší turistiku, cykloturistiku, běžecké a sjezdové lyžování (včetně večerního). V zimním období kyvadlová doprava spojuje Karlovu Studánku s dalšími známými středisky Jeseníků. V lázních jsou tenisové kurty a mimo sezónu je zde možnost zakoupení léčebných procedur.
    Jádro městské památkové zóny tvoří lázeňské domy, které byly postaveny v klasicistním a empírovém stylu v létech 1803-1893. Dalšími zajímavostmi jsou kaple sv. Huberta z let 1757-1758, umělý vodopád a venkovní Geologická expozice hornin z jesenické oblasti.

    Kontaktní informace

    Telefon: +420 554 798 111

    E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

    www: http://www.horskelazne.cz/

    Adresa

    Horské lázně Karlova Studánka státní podnik
    Karlova Studánka 6
    793 24 Karlova Studánka