Rabštejn (803 m n. m.)

    Rabštejnské skályZ Rabštejnských skalSkalní oblast Rabštejn se nachází se v jižním výběžku hřebene Hrubého Jeseníku, 16 km západně od Rýmařova, cca 5 km jižně od sedla Skřítek, přes které prochází silnice I. třídy č. 11 z Rýmařova do Šumperka.
    Dvě skalní hradby tvořené metadiabasem vyčnívají do výše 20 - 35 m. Pro horolezce představují dvě hlavní skupiny věží: Přední skály a Zadní skály. Lezecky nevýznamné jsou Dolní skály. Terén umožňuje až 180 cest lezení, většinou obtížnosti 3 až 6 UIAA, ale také 7 a 8 a dvě 9. Bizarní tvary věží nabízejí možnosti lézt v plotnách, převisech, spárách i komínech. Vrcholky skal poskytují široký rozhled po bohatě zalesněné okolní Hraběšické hornatině i směrem k Hornomoravskému úvalu. Na louce pod skalami je veřejné tábořiště a v místě je také restaurace.

    Skalní hradby byly součástí stavby mocenského a správního sídla rabštejnského panství - hradu Rabštejna, vystavěného koncem 13. století a definitivně zpustlého v 17. století.  Skalní krajina v okolí Rabštejna porostlá jedlobučinovými lesy je chráněna jako přírodní rezervace.
    Přístup ze sedla Skřítek po modré turistické značce (7 km) většinou po lesní asfaltové cestě. Z Bedřichova od hájovny po červené turistické značce (4 km), Z Rudoltic po modré turistické značce na rozcestí Hvězda a pak po žluté značce na Rabštejn. Autem se dá nejblíže dojet na konec až k tabuli s označením ceduli CHKO Jeseníky a zákazem vjezdu. Zde je možno zaparkovat. Na Rabštejn rovněž vede cyklostezka (Rabštejnská) z Oskavy přes Bedřichov.